Vakbarát verzió
Besenyszög Város - nálunk élni jó

Testvérvárosunk 

Markt Weidenbach
Weidenbach Németország egyik legnagyobb tartományában, Bajorországban található. Annak is az ún. középfrank területén. Ansbach várostól kb.15 kilométer távolságra. Közigazgatásilag tehát az ansbachi járáshoz tartozik. Markt Weidenbach összterülete 21 hektár, amely hét községet foglal magába. Ezek közül Weidenbach és Triesdorf közvetlenül határosak egymással. Weidenbachot először 1229-ben említi egy püspöki oklevél. A település 1624-ben kapott önálló piactartási jogot. 

Fehér kastély 
Triesdorf neve 1282-ben merül fel a Seckendorffok birtokaként, 1600-tól azonban már az ansbachi őrgrófok tulajdona, itt rendezték be nyári rezidenciájukat, amely vadászatok idején is lakhelyet biztosított. 1615 körül került sor egy hatalmas fácánoskert megalapítására, később pedig egy vadasparkot hoztak létre. A park közepén a 17. század végén kezdődött meg a Fehér kastély építése. A kastély a nevét a mennyezetét borító stukkódíszítésről kapta. Ma az 1847-ben alapított földművelési iskola utódja működik a falak között. 

Vörös Kastély 
A 18. században Carl Wilhelm Friedrich őrgróf jelentős változásokat hajtott végre az őrgrófsági vadászrezidencia fejlődésében. A birodalom legnagyobb solymászatát tartotta fenn. Ebből a célból megépíttette a sólyomházat, amelyet ma Vörös Kastélyként ismerhetünk. Ez a Weidenbach felé vivő úton található és napjainkban egy állandó történeti kiállításnak ad helyet. 

Lovarda 
A 18. századtól egyre ismertebbé váló település számos híres látogatót fogadott. 1744-ben megkezdődött egy lovarda építése az ismert építész, Leopoldo Retti tervei alapján. Az egykori lovarda ma a triesdorfi oktatási központ céljait szolgálja, valamint helyet ad Markt Weidenbach rendezvényeinek. 

Evangélikus templom 
1735-36-ban épült fel Leopoldo Retti tervei alapján a Weidenbachi Őrgrófi evangélikus templom, mely egyaránt szolgálta a helyi lakosokat és az őrgróf udvartartását. Méltóságteljes megjelenése és belsőépítészeti különlegességei méltán teszik a település legjelentősebb építészeti alkotásává. 

Állattenyésztés 
Nagy jelentőségű változásokat hozott az utolsó őrgróf, Carl Friedrich Alexander a település életébe azzal, hogy megreformálta állattenyésztést és lótartást. Messzi vidékekről hozatott szarvasmarhákat és lovakat Triesdorfba, ezzel alapozta meg a későbbi modern állattartást. 

Villa Sandrina 
Alexander őrgróf nevéhez fűződik a Villa Sandrina létrejötte is, amely egy olasz stílusú épület. Neve is, szerepe is többször változott az idők folyamán, végül vendégházként szolgált hosszabb ideig. 

Markt Weidenbach 
Markt Weidenbach, a maga 2700 lakosával a közigazgatást, a kultúrtörténetet, az oktatást tekintve régiójának jelentős települése, festői szépségű természeti adottságaival pedig a középfrank táj gyöngyszeme.

http://www.weidenbach-triesdorf.de/

Események

Az első találkozás
Vadászat Weidenbachban
Vadászat Besenyszögön
Ismét egy csodás hét Weidenbachban
III. Magyar-Német nyári tábor Besenyszögön
Fotókiállítás